środa, 31 grudnia 2008

Woda - naturalna ochrona przed rakiem

To mało znany fakt, ale niedostateczna konsumpcja wody jest czynnikiem zwiększającym ryzyko powstawania nowotworów okrężnicy, piersi i układu moczowego, takich jak rak nerek pęcherza, prostaty i jąder. Gdy organizm jest odpowiednio nawodniony, poprawia się cyrkulacja krwi i komórki systemu odpornościowego mogą w wielkiej liczbie dotrzeć do tkanek nowotworowych. Badania statystyczne wykazały, że ofiary chorób nowotworowych piją bardzo niewielkie ilości płynów. Z drugiej strony, kobiety, które piją więcej niż pięć szklanek wody dziennie, zmniejszają ryzyko powstawania raka nerek i pęcherza o 45 procent.
Mężczyźni zmniejszają ryzyko powstania raka prostaty i jąder o 32 procent. Jak to możliwe? Teoria głosi, że woda wypłukuje toksyny z organizmu, zanim jeszcze poczynią szkody lub zostaną reabsorbowane. Jedne z badań wykazały, że kobiety pijące odpowiednią ilość wody zmniejszają ryzyko rozwinięcia się raka piersi o 79 procent. Interpretując wyniki tych badań, ekspert w dziedzinie wody dr Susan M. Kleiner, postuluje, by „możliwie rozcieńczać roztwór w komórkach, ponieważ dzięki temu zmniejsza się moc estrogenu i jego zdolności do wywoływania powiązanych z hormonami nowotworów.”

Około 15 procent populacji cierpi na kamienie nerkowe, a ich powstawanie może być kolejnym skutkiem ubocznym niedostatecznej konsumpcji wody. Badania wykazały, że u osób cierpiących na kamienie nerkowe zmniejszyło się ponowne ich występowanie aż o 15 procent po zwiększeniu spożycia wody do 4 lub więcej szklanek dziennie. Brak wody sprzyja powstawaniu kamieni wskutek zwiększenia stężenia soli wapniowych nerkach.

PIJ WODĘ, BY ZRZUCIĆ ZBĘDNE KILOGRAMY
Jesteś spragniony lub głodny? Możliwe, że oznaki pragnienia interpretujesz jako głód. Pożywienie jest głównym źródłem wody i około jednej trzeciej naszego dziennego spożycia wody pochodzi z pożywienia. Surowe owoce i warzywa to w 70 procent woda. Postaraj się nie jeść między posiłkami. Gdy najdzie cię ochota na lody, sięgnij po butelkę wody. Gdy napijesz się wody, poczujesz nasycenie. A potem zajmij się czymkolwiek.
Gdy twój umysł przestanie zajmować się żołądkiem, masz wielkie szanse na to, że głód zniknie. Powtarzaj to codziennie, a zredukujesz ilość spożywanych kalorii i zrzucisz zbędne kilogramy. Pamiętaj, głód często maskuje pragnienie.

ILE WODY POTRZEBNE JEST DO WYPRODUKOWANIA JEDZENIA?

Ponad 80 procent wody konsumowanej w USA zużywane jest przy uprawie roślin i chowie zwierząt. Poniżej jest podana ilość wody potrzebnej do wytworzenia żywności, która trafia na twój stół.

9900 litrów – stek
1550 litrów – kurczak
380 litrów – kostka masła
100 litrów - bułka
46 litrów – pieczony ziemniak

>>> O autorze

Brak komentarzy: